Voorkomen dat kinderen uit huis worden geplaatst
Forty, Greenberry, Garage2020 en de gemeente Amsterdam gingen op zoek naar een oplossing om kwetsbare gezinnen bij elkaar te houden, uithuisplaatsing te voorkomen en geld te besparen.
Forty &

Status


De volledig functionele applicatie wordt in de praktijk getest met maatschappelijk werkers.

Deliverables


Gevalideerd probleem; gevalideerde oplossing; concept design; gevalideerde MVP

Bigger picture

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 40.000 kinderen in hechtenis genomen. Ondanks het feit dat het zou moeten helpen om ze uit huis te plaatsen, is het meestal een traumatische ervaring. De gemeente Amsterdam en Garage2020 besloten gebruik te maken van data om maatschappelijk werkers te verrijken in hun besluitvorming. Dit zou het aantal uithuisplaatsingen moeten verminderen.
Uitdaging

Hoe kunnen we harde data combineren met soft skills om het aantal uithuisplaatsingen te verminderen?

Probleem

Op welk probleem focusten we ons?

Ingrijpen in een moeilijke gezinssituatie is buitengewoon moeilijk. Maatschappelijk werkers moeten pijnlijke beslissingen nemen om te zoeken naar wat het beste is voor het kind. Om de kwaliteit van deze beslissingen te verbeteren, besloot de gemeente Amsterdam gegevens te verzamelen over een breed scala aan interventies. De uitdaging werd toen: hoe maak je van deze abstracte, harde data een betrouwbare oplossing die je dagelijks gebruikt?
Oplossing

Met welke oplossingen kwamen we?

Het antwoord was een combinatie van het fysieke en het digitale: een spelbord met een app. Elke manier van interventie wordt weergegeven door een houten blok, en wanneer ze op het bord worden geplaatst, creëren ze een visuele tijdlijn van alle interventie paden die tot dusver zijn ingezet. De blokken worden vervolgens geïdentificeerd als code via beeldherkenning. Door een foto van het speelbord in de app in te voeren, worden mogelijke vervolgstappen weergegeven.
Pilot

Hoe ging de test met het MVP?

In Q4 van 2019 hadden we de complete propositie klaar voor een pilotfase. Een selecte groep maatschappelijk werkers is uitgerust met de pilotversie van zowel het bord als de tablet applicatie. Ze zullen ze gebruiken in hun dagelijkse werk terwijl we feedback verzamelen om de propositie verder te verbeteren en te werken aan een solide versie voor brede release.
Jan-Willem

Wil je samen vooruit?

Neem contact op met Jan-Willem.

Bel onsStuur een mail

Team

Forty Team

Ruben Verbaan
Innovation Strategist

Collaborators

Levi van Dam
Garage2020
Jeroen de Vries
Garage2020
Paulien Hosang
Greenberry
Alain Dujardin
Greenberry
Sarah Räkers
Greenberry
Julian Bode
Greenberry
SIDN case
Praadpaal case
CasesOver onsServicesStartupsVerhalenOnze mensenVacatures

Maliebaan 50
3581 CS Utrecht


+31 (0)30 2737 422

hello@forty.nl