De komende maanden delen we in een blogserie onze belangrijkste venture building lessen. Hieronder deel 14 waarin Fortier Sara Schippers vertelt over hoe je een MVP bouwt met no-code, low-code of high-code.
Bouwen van een Minimum Viable Product
Het ontwerpen van een MVP (Minimum Viable Product) is een cruciale stap in de ontwikkeling van elk product of dienst. Hiermee kun je je ideeën testen, feedback verzamelen en aannames valideren en voorkomen dat je veel geld investeert in iets waar niemand op zit te wachten. Het bouwen van een MVP kan echter een uitdagende taak zijn, vooral als je niet bekend bent met codering of niet over de middelen beschikt om een team van ontwikkelaars in te huren.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om een MVP te bouwen zonder code, met weinig code of met veel code. Hier volgt een kort overzicht van elke aanpak.
No-code
Zonder code kun je een MVP bouwen met behulp van vooraf gemaakte sjablonen, drag-and-drop builders of andere visuele tools. Deze tools zijn ontworpen voor niet-technische gebruikers en stellen je in staat een functioneel prototype van de product of dienst te maken zonder code te schrijven.
Low-code
Low-code platforms zijn ontworpen voor ontwikkelaars en stellen je in staat een MVP te bouwen met minimale codering. Ze maken vaak gebruik van visuele drag-and-drop interfaces en vooraf gebouwde modules om het ontwikkelingsproces te vereenvoudigen.
High-code
High-code verwijst naar traditionele ontwikkelingsbenaderingen waarbij je code schrijft om een MVP te bouwen. Deze aanpak wordt meestal gebruikt door ervaren ontwikkelaars en maakt meer flexibiliteit en maatwerk mogelijk. Het vereist echter ook een aanzienlijke investering van tijd en middelen.
Voordelen no-code en low-code
Het grote voordeel van no- en low-code: je verlaagt je kosten. Je geeft minder geld uit aan het inhuren van professionele ontwikkelteams, cloud-specialisten en andere technische functies. Daarnaast vergroot je met no en low code je wendbaarheid en je speed-to-market. Tegelijkertijd kun je snel diensten van derden toevoegen aan je oplossingen. Indien je desondanks toch kiest voor high code heb je een developer nodig. Als je die niet in je team hebt kun je die natuurlijk extern inhuren of aannemen.
Of het nu gaat om no-code, low-code of high-code, vergeet niet: het doel is je aannames te valideren en feedback van gebruikers te verzamelen om je product/dienst te verbeteren. Succes!
Kom maar door met die uitdagingen!