Hoe ontwerp je een MVP?

De komende maanden delen we in een blogserie onze belangrijkste venture building lessen. Hieronder deel 13 waarin Fortier Sara Schippers vertelt over het ontwerpen van een Minimum Viable Product (MVP).

Datum
4/4/2023
Leestijd

Het ontwerpen van een MVP (Minimum Viable Product) is een cruciale stap in de ontwikkeling van een product of dienst. Hiermee kun je je ideeën testen, feedback verzamelen en aannames valideren en voorkomen dat je je spaarvarken kapotslaat op iets waar niemand op zit te wachten. Het ontwerpen van een MVP kan echter een uitdagende taak zijn, vooral als je niet bekend bent met codering of niet over de middelen beschikt om een team van ontwikkelaars in te huren. Bij het ontwerpen van een MVP zijn een aantal stappen belangrijk.

1. Weet wie je doelgroep is
Allereerst: weet wie je doelgroep is. Als je weet voor wie je een MVP maakt, kun je je MVP daarop afstemmen.

2. Bepaal de kernfuncties
Vervolgens is het belangrijk dat je bepaalt welke kenmerken je MVP moet hebben om het probleem voor je doelgroep op te lossen. Dit helpt je te komen tot de essentie van je MVP.

3. Houd het eenvoudig
Een MVP moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Vermijd het toevoegen van veel functies. Hoe eenvoudiger je MVP, hoe makkelijker het zal zijn om te testen en feedback te verzamelen.

Borg kennis
Voor het ontwerpen van een MVP heb je UX-designers nodig. Zij vormen de spil tussen de eindgebruiker, creatie, techniek en business en achterhalen de ideale customer journey op basis van het behoefte onderzoek en de experimenten uit de vorige blogs. Die customer journey is van onschatbare waarde om in kaart te brengen hoe gebruikers van punt A (hun probleem) naar punt B (de ideale oplossing) kunnen komen en welke essentiële onderdelen (list of requirements) nodig zijn om die weg af te leggen. Ook staan ze aan de basis van de schetsen, sitemaps en wireframes - bouwtekeningen van websites of apps - die jouw MPV tot leven brengen.

Bouwen van MVP
Met het ontwerp in de hand bouw je vervolgens de MVP. Nog niet zo lang geleden was dat - en dan met name de websites en app’s - alleen voorbehouden aan programmeurs. Maar tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer programma’s beschikbaar die het mogelijk maken om simpele websites en app’s zonder kennis van code te ontwikkelen. Daarover meer in de volgende blog.

Mock-up e-book Het Venture Building Playbook

Aanvraag formulier

He wat leuk! Je krijgt het e-book binnen 24 uur in je inbox 🤗
Oh jeetje, er ging iets niet goed.. Kan je het opnieuw proberen?
Podcast luisteren?
Check hem op je favoriete medium
Wil je samen vooruit?
Neem contact op met
Sara

Geschreven door

No items found.
Terug naar overzicht
Overzicht cases Forty innnovatie
Balkje om te klikken op dienst, case of verhaal over innovatie en Venture Building. Blauwe lijn.